Národní linka pro odvykání

Přečetli jsme za vás – tipy do knihovny 2

Náš další tip na knížku, o který se s vámi chceme podělit, snad potěší ty čtenáře, kteří se chtějí rozloučit se závislostí na cigaretách. Řada publikací má celosvětový ohlas jako třeba knihy Allena Carra – mnozí klienti, kteří nám volají, je v minulosti i opakovaně četli.

Proto jsme dnes vybrali knihu Andrease Joppa “Kouřím, rád, ale přestanu do 30 dní”, jež není tak známá, nicméně ji považujeme za užitečný podpůrný zdroj. Autor částečně vychází ze své vlastní zkušenosti s odvykáním, proto hned v úvodu přemýšlí nad těmito častými výroky kuřáků: „Kouření mi prostě chutná“ a „Můžu s tím kdykoli přestat“1, a zasazuje je do širšího kontextu zvažování rozhodnutí s kouřením přestat. 

Jopp však rozhodně nestaví jen na zkušenosti z vlastního odvykání,  kniha nabízí také pečlivou práci se zdroji, z nichž autor vychází. Vše, o čem píše, má  podložené fakty z vědeckých studií, rozebírá působení reklamy a strategie tabákového průmyslu, a to vše tak, že dokáže vyvrátit řadu mýtů, jež o kouření mezi lidmi kolují. 

A hlavně, odvykající kuřáci v publikaci najdou řadu praktických a použitelných tipů, jak se kouřením rozloučit jednou provždy. Takto zdařilá publikace může být dobrým pomocníkem jak klientů, s nimiž se potkáváme na naší  lince při telefonických  rozhovorech, tak i pro ty, kteří chtějí zkusit odvykání zvládnout sami. 

Víme totiž, že úspěšnost se při samostatném odvykání pohybuje jen kolem čtyř procent, zatímco ten, kdo vyhledá pomoc odborníka, svou šanci zvýší asi šestinásobně2. Stále dostupná opora v podobě praktické příručky může pomoci překlenout okamžiky, kdy odvykající zápasí s chutí zapálit si, ale aktuálně nemůže za odborníkem ani přijít, ani zatelefonovat k nám na Národní linku pro odvykání.

Autor: LŠim

1 Jopp, Andreas. Kouřím rád, ale přestanu do 30 dní. Brno: CPress, 2014.

2 Přestat kouřit bez pomoci zvládnou jen 4 procenta lidí. Šanci zvyšuje nový web. In: ČT24, 16. 11. 2017

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​