Národní linka pro odvykání

Závislostní potenciál antidepresiv a antipsychotických léků

Už dlouhodobě je znám a rozpracován závislostní potenciál léků benzodiazepinového typu1 (neurol, lexaurin, stilnox, atd.), které se využívají častokrát pro léčbu úzkostných stavů. Jak jsou na tom ale například antidepresiva nebo antipsychotika?

Nová přehledová studie sledovala závislostní potenciál právě těchto léků, a zjistila, že oba typy léků vykazují možnost vzniku symptomů z odnětí2.  V případě těchto léků se může jednat o příznaky připomínající chřipku, závratě, bolesti hlavy, průjem, třes a další. Samotná přítomnost těchto symptomů však neznamená, že se jedná o závislost, protože rozvoj abstinenčního stavu je pouze jedním ze znaku závislosti.

Dalším znakem rozvoje závislosti je vznik tolerance – tzn. větší množství látky je nutno podat pro dosažení stejného efektu. Kromě tohoto ale vyšší dávka může v případě antidepresiv někdy znamenat zvýšenou agitovanost a neklid a u antipsychotik například rozvoj depresivních symptomů2.  Je proto důležité užívat léky jen po konzultaci s psychiatrem a například si nezvyšovat sami od sebe dávky, když máte pocit, že lék neúčinkuje. Změnu dávkování musí vždy indikovat Váš psychiatr.

V předepsaných dávkách a ve vhodné indikaci jsou tyto léky však užitečné. Je normální a v některých životních situacích důležité tyto léky užívat. V současné době není závislost na antidepresivech ani antipsychotikách klasifikována v rámci diagnostických manuálů používaných v psychiatrii. Užívejte však svou medikaci pouze dle instrukcí psychiatra, abyste z těchto léků vytěžili jejich pozitivní účinek a vyhnuli se případným komplikacím.

Autor: DABŽ

1National Institute on Drug Abuse. (2012). Well-known mechanism underlies benzodiazepines’ addictive properties. Získáno z https://archives.drugabuse.gov/news-events/nida-notes/2012/04/well-known-mechanism-underlies-benzodiazepines-addictive-properties

2Cosci, F., & Chouinard, G. (2020). Acute and Persistent Withdrawal Syndromes Following Discontinuation of Psychotropic Medications. Psychotherapy and Psychosomatics, 89(5), 283–306.

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​