Národní linka pro odvykání

Rituál s žábou Bufo Alvarius – spirituální zážitek nebo hazard se životem?

V České republice se v poslední době rozšířilo užívání sekretu produkovaného žábou Bufo Alvarius v rámci rituálů vedených novodobými šamany. Lidé tyto rituály často vyhledávají za účelem sebepoznání a spirituálního rozvoje1. O účincích této halucinogenní látky byl natočen film Bufo Alvarius: The Underground Secret, který může na ovlivnitelné jedince působit jako reklama na zmíněný rituál a neupozorňuje na širokou škálu tělesných i psychických rizik, které s sebou experimentování se sekretem této exotické ropuchy nese2. Sekret žáby Bufo Alvarius je nejsilnějším známým psychedelikem2 a navozuje intenzivní změny vnímání, myšlení, emocí a chování1.

V observační studii Národního ústavu duševního zdraví 1 uvedlo 14 % dotázaných, že u nich zkušenost s užitím sekretu žáby Bufo Alvarius vyvolala některý typ duševních obtíží, jako jsou úzkosti, panické ataky, disociace, občasná nevrlost, emoční otevřenost, smutek nebo noční můry. Studie také upozorňuje, že v případě některých rituálů nebyly zajištěny dostatečně bezpečné podmínky a péče o účastníky a jejich průběh vyvolával i další etické pochybnosti1.

Užívání psychedelik obecně může u lidí, kteří mají predispozicí k onemocnění z psychotického spektra, o které nemusí vědět, spustit psychózu. Rizikové je také pro lidi užívající antidepresiva nebo pro lidi s kardiovaskulárními onemocněními (např. vysokým krevním tlakem), u kterých může mít rituální užití psychedelik až smrtelné následky2.

Ať už se toto téma týká vás nebo vašich blízkých, můžete se obrátit na Národní linku pro odvykání na čísle 800 350 000, kde s vámi rádi probereme vaši situaci.

Můžete se také obrátit na Síť odborníků pro integraci psychedelické zkušenosti. Kontakty naleznete ZDE.

Autor: MaSl

1 J. Horáček (2019):  Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) varuje před formou užívání sekretu z žab Bufo alvarius, která se nyní rozšiřuje v ČR. Tisková zpráva. Dostupné z: https://www.nudz.cz/files/pdf/tz-bufo-alvarius.pdf

2 P. Bouška (2018): „Rituál s žábou Bufo alvarius je skok do tmy, neprozkoumaný a nebezpečný,“ říká odbornice na tripy (rozhovor s Veronikou Andrashko z Národního ústavu duševního zdraví vedl Petr Bouška). Radio wave. Dostupné z: https://wave.rozhlas.cz/ritual-s-zabou-bufo-alvarius-je-skok-do-tmy-neprozkoumany-a-nebezpecny-rika-7159337

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​