Národní linka pro odvykání

Přepsat svůj příběh (z gamblera bojovníkem proti hazardu)

Gambleři a jejich rodiny často zažívají propady, kdy pochybují, zda je šance na to, že nad svou závislostí mohou zvítězit. Inspirací jim může být životní příběh Martina Svobody1 ze spolku Občané proti hazardu, který nejprve osm milionů prohrál, aby postupně znovu vzal život do svých rukou a nejen, že se ze závislosti dostal, ale stal se hlasitým bojovníkem proti hazardu. 

Bez lidí, kteří upozorňují na riziko hazardu “zdola” na svých vlastních drsných zážitcích, by se některá důležitá opatření rozjížděla pomaleji. Pan Svoboda se tak stal jedním z těch, kdo přispěli k tomu, že pražský magistrát v září přijal vyhlášku počítající s plošným zákazem všech herních automatů.

Individuální snaha se určitě počítá a vnímáme ji jako velmi záslužnou. Zároveň je vždy účinná spolupráce a komplexní přístup – a to i k řešení závislostí u konkrétních lidí.

Čím přispíváme ke komplexnímu přístupu my na Národní lince pro odvykání? Můžeme např. orientačně zhodnotit, jak moc je dotyčný ohrožen závislostí, jaké jsou dostupné služby v místě jeho bydliště, pomůžeme volajícímu ujasnit si priority nebo začít pracovat na tom, jak dostat pod kontrolu své sklony i k jiným závislostem než je hazard.

Často hovoříme také s blízkými a rodinnými příslušníky, protože i ti potřebují podporu, aby mohli podporovat své blízké, nebo aby se mohli rozhodnout, do jaké míry mohou a chtějí pomáhat a jak mohou také ochránit sami sebe. 

Příběhy, jako je ten, který prožívá pan Svoboda, mohou být motivací a zdrojem odvahy pro ty, kteří se závislostí na hraní právě bojují. I když to není snadné, jde se z ní vymanit. K tomu, abyste mohli přepsat svůj příběh a být zase svobodní jako pan Svoboda, rádi přispějeme naším bezplatným telefonickým poradenstvím na 800 350 000.

Autor: LŠim

Zdroj:

1 Kundra, O. (2020, září). Je to tam, mami. Respekt, 39.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​