Národní linka pro odvykání

O svépomocných příručkách

Možná vás napadlo, že pomoc se dá najít i v knížkách. Pomoc, která bude rychlá, účinná a konečně zafunguje i na vás. Možná právě v tomto okamžiku hledáte pro sebe tu správnou, která přinese do vašeho života zaručený postup, jak konečně přestat s tím, co vás ničí. Dovolte nám proto společně popřemýšlet o užitečných příručkách, publikacích, jež jsou pojaty jako svépomocné. Tohle slůvko je totiž hodně důležité. Jaký v sobě nese význam? Především ten, že pomoc nespočívá v přečtení daného textu, ale že se o příručku opřete jako o zdroj, který vás podpoří ve vaší vlastní dlouhodobé práci na změně. Schopnost číst je tedy podmínka nutná, ale ještě významnější podmínkou je odhodlání na základě četby začít něco dělat jinak a vytrvat u toho.

Dobře napsaná svépomocná příručka vám nebude nic nutit, přesto vás však přiměje k zamyšlení se nad sebou – nad tím, čeho chcete dosáhnout, nad vaší motivací pro změnu a bude vás doprovázet krok za krokem cestou změny. Příručka vás podpoří v tom, abyste si změnu zdůvodnili, promysleli, jak bude vypadat cíl, který je pro vás důležitý a bude vás provázet  jednotlivými kroky na cestě k němu. Autoři vás budou podporovat už jen tím, jak je příručka napsaná. Nebudou se vám posmívat nebo ironizovat vaši situaci, naopak budete vnímat, že rozumějí jak  problematice, tak i lidem jako jste vy. Budete cítit, že jsou na vaší straně.

Výběr té správné příručky plně necháváme na vašem posouzení. Na trhu najdete skoro nepřeberné množství titulů – zdaleka neznáme všechny texty, které jsou dostupné. V příštích článcích se proto můžete těšit na výběr několika titulů, na něž bychom vás rádi upozornili, protože jsou od autorů, kteří mají k problematice závislosti rozhodně co říci a dokáží být srozumitelní i pro laiky.

Autor: LŠim

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​