Nealkoholické pivo – je opravdu bez alkoholu?

18.5.2021
Alkohol

Nealkoholické pivo je v posledních letech čím dál více oblíbené. Rádi si ho dají řidiči, sportovci, těhotné, ale i mladiství a lidé řešící problém s alkoholem. Říká nám ale název “nealkoholické pivo” pravdu?

Opravdu je zcela bez alkoholu?

Většina lidí si stále myslí, že tomu tak je, opak je ale pravdou. Nealkoholické pivo obvykle obsahuje 0,4-0,5% alkoholu (pro srovnání velké pivo 12° má zhruba 5% alkoholu), tudíž se opravdu nejedná o nápoj bez alkoholu!1Některým dětem pivo chutná a protože existuje “nealko”, někteří rodiče ho občas svému dítěti dopřejí. Vzhledem k tomu, že i toto pivo alkohol obsahuje, není pro děti ve vývoji absolutně vhodné. U 6letého dítěte může vypití půl litru piva už znamenat měřitelnou hladinu alkoholu v krvi. Protože děti mají nízkou toleranci k alkoholu, může to být pro dítě nebezpečné a skončit úrazem, také jsou děti ve vývoji náchylnější na poškození mozku, které může alkohol způsobit. Mimo to, setkání těla s alkoholem v časném věku může zvyšovat riziko závislosti v dospělosti.1I přesto, že i někteří odborníci to doporučují, není vhodné nealkoholické pivo ani pro ty, kteří řeší problém se závislostí na alkoholu. I toto malé množství alkoholu, které pivo obsahuje, může způsobit společně s typickou chutí piva tzv. craving neboli bažení, které může vést k opětovnému vzniku závislosti na alkoholu.1Závěrem je tedy třeba říci, že nealkoholické pivo je příjemnou alternativou pro někoho, kdo má rád chuť piva, chce doplnit energii a osvěžit se, zároveň chce ale zůstat střízlivý. Je třeba ale mít na paměti, že i pití nealkoholického piva není zcela bez rizika a nemělo by se plést s limonádou či minerálkou, protože má stále blíže ke klasickému pivu než k limonádě.

Autor: LuSo

Zdroj:1 Nešpor K. (2020) Tzv. nealkoholická piva představují riziko zvláště pro děti, dospívající a osoby s návykovou nemocí. Vesmír, 150:130. Dostupné z: https://www.drnespor.eu/NeaP3.doc