Náhradní nikotinová terapie – jak pomáhá v odvykání?

20.4.2021
Kouření

Náplasti, žvýkačky, pastilky a ústní sprej … to je aktuální nabídka tzv. náhradní nikotinové terapie (NNT) – přípravků, které slouží k potlačení či zmírnění fyzických abstinenčních příznaků, které se objevují při odvykání od cigaret a dalších výrobků obsahující nikotin (elektronická cigareta, zahřívaný tabák, žvýkací tabák, …).NNT lze koupit volně v lékárnách, nikoli v trafikách, kde se dají sehnat pouze nikotinové alternativy, jako např. žvýkací tabák či nikotinové sáčky. Tyto produkty však nejsou určeny k odvykání, ale jedná se pouze o jinou formu přijímání nikotinu.

V čem je tedy NNT specifická a proč při odvykání skutečně pomáhá?

Řekněme si nejprve, jak funguje závislost na nikotinu. Nikotin je látka ze skupiny alkaloidů, která je obsažena v tabáku.1 V mozku člověka se nachází nikotinové receptory, které jsou dodáváním nikotinu stimulovány, a na člověka mají stimulační a mírně euforický účinek.Kouřením se počet nikotinových receptorů zvyšuje, takže pro dosažení tíženého účinku je potřeba stále více nikotinu.2 Ve výsledku tedy pak člověk kouří proto, aby se necítil hůře, a stává se tedy fyzicky závislým. Pokud nikotin tělu přestane dodávat (přestane kouřit), tělo reaguje vyvoláním abstinenčních příznaků – nepříjemnými psychosomatickými potížemi jako je chuť na cigaretu, bolest hlavy, nervozita, třes rukou, nespavost, výbušnost, atd.2To, jak silná se u člověka rozvine fyzická závislost závisí na mnoha proměnných, mezi hlavní patří samozřejmě množství kouřených cigaret a doba, po jakou člověk kouří.

Pokud se chcete i vy dozvědět, jak silnou máte fyzickou závislost, zavolejte nám na Národní linku pro odvykání na 800 350 000 a zjistíme to společně.

Pokud má tedy člověk, který přestává kouřit, rozvinutou určitou míru fyzické závislosti, pravděpodobně bude při odvykání pociťovat abstinenční příznaky, z nichž většina trvá okolo jednoho měsíce. Tyto abstinenční příznaky jsou různou mírou nepříjemné.V prvních týdnech mohou být ale silné natolik, aby „překazily“ danému jedinci jeho snahu přestat kouřit, protože po zakouření si mozek „uleví“ a člověk se cítí lépe. Právě pro tyto situace je tu NNT, kdy všechny varianty přípravků NNT jsou registrované léčivé přípravky, které vyrábí farmaceutické firmy. Jedná se tedy de facto o lék, proto je k zakoupení pouze v lékárnách. Stejně jako u léků je velmi důležité přečíst si příbalový leták předtím, než přípravek začnete užívat. Při užívání NNT tedy svému mozku ještě nějakou dobu dodáváte určité množství nikotinu, jedná se ale o nikotin čistý, který neobsahuje další škodlivé látky, které obsahuje cigareta. NNT tedy napomůže tomu, že se cítíte lépe, a zároveň můžete pokračovat v odvykání od kouření – od navyklých situací ve kterých je pro vás typické kouřit (při nervozitě), od vytvořených spojení s cigaretou (káva, alkohol) i od prostého spojení ruka-ústa, kdy má člověk zvyk něco držet v ruce a něco dávat do pusy. Po určité době, až tyto „rituály“ vymizí a vy je nahradíte jinými, ve kterých už cigareta nefiguruje, je čas na snižování dávek nikotinu a odvyknutí od něj. Přestat užívat NNT obvykle nebývá tak náročné jako celkové odvykání kouření, kde se vlastně snažíte zbavit dvou typů závislosti najednou – jak té fyzické (na nikotinu), tak té psychosociální (obsahující rituály a zvyky). Zároveň užívání NNT nenahradí celkový rituál kouření, tudíž užívání náhradního nikotinu není tak příjemný zážitek, a proto pak není tak těžké se od jeho užívání oprostit.Pokud chcete přestat kouřit, ale žádné přípravky užívat nechcete, je to v pořádku a rádi vám poradíme, jak toho dosáhnout. Tento článek slouží pouze k edukaci, vždy se prosím před užíváním poraďte v lékárně. A před použitím si pečlivě přečtěte celou příbalovou informaci. Naší prioritou jste vy a cesta, kterou si při odvykání zvolíte, je jen a jen na vás. Ozvěte se nám, těšíme se na hovor!

Autor: LuSo

1 Mojechemie.cz. (n.d.). Alkaloidy. Dostupné z: https://www.mojechemie.cz/Biochemie:Alkaloidy2 České noviny. (2015). Kouření z pohledu neurologa. Dostupné z: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koureni-z-pohledu-neurologa/1248390