Národní linka pro odvykání

Internet: dobrý sluha, špatný pán

Jenom se kouknu, jaké bude zítra počasí, a pak jdu dělat něco jiného…jé, zajímavý článek…ještě zkontroluju Facebook…a Instagram…Možná to taky znáte. Ze všech stran se najednou valí zajímavé podněty – fotky, videa, texty, které je těžké ignorovat. Z plánovaných pár minut na internetu se klidně najednou může stát i několik hodin, a člověk ani neví jak. Uvědomění si toho, že na internetu trávíme více času, než bychom chtěli, je důležitým krokem k tomu, dostat užívání internetu pod kontrolu. Jak ale dál postupovat v případě, že chceme čas ve virtuálním světě omezit?

Dr. Kimberly Young, psycholožka a odbornice na závislosti, nabízí následující tipy1:

  • Naplánujte si na dobu, kdy jste zvyklí být online, jinou příjemnou činnost. Dosavadní vzorec chování (např. surfování na internetu večer před usnutím) bude postupně narušen a nahrazen vzorcem novým (např. čtením knihy).
  • Stanovte si konkrétně kdy a kolik času na internetu strávíte. Dr. Young doporučuje si tyto chvíle naplánovat spíše kratší a častější.
  • Stanovenou dobu používání internetu vám může pomoci dodržet nějaký externí signál – např. budík, časovač na mobilu, apod. Můžete si také naplánovat nějakou navazující činnost, na kterou se budete těšit (nikoliv něco, co byste spíše měli tendenci odkládat).
  • Pokud zjistíte, že je pro vás obtížné omezit užívání nějaké konkrétní stránky, aplikace nebo sociální sítě, zkuste se úplně vyhnout jejímu používání.
  • Vytvořte si upomínkovou kartu, která vám bude připomínat, proč to všechno děláte. Na jednu stranu napište hlavní negativa, které vám nadměrné užívání internetu přináší, a na druhou stranu napište pozitiva, která s sebou přinese omezení času na internetu.2 Kreativitě se meze nekladou – upomínku si vytvořte tak, aby se líbila vám, a umístěte ji na místo, kde nejčastěji trávíte čas na internetu.

Omezování času stráveného na internetu a kontrola nad ním může být náročná, obzvlášť teď, v době koronavirové pandemie, kdy jsou některé oblasti našeho života limitovány. Pokud ale vnímáte, že se z internetu a digitálních technologií obecně stává ve vašem životě místo sluhy spíš “špatný pán”, můžete se obrátit na Národní linku pro odvykání na telefonním čísle 800 350 000, kde s vámi rádi toto téma probereme a společně budeme hledat cestu ke změně.

Autor: MaSl

Zdroje:

1 Online adiktologická poradna. (2010). Jak se ze závislosti na internetu dostat? Dostupné z: https://poradna.adiktologie.cz/article/zavislost-na-internetu/jak-se-ze-zavislosti-na-internetu-dostat/

2 Young, K. S. (1999). Internet addiction: symptoms, evaluation and treatment. Innovations in Clinical Practice: A Source Book, 17(17), 351-352.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​