Národní linka pro odvykání

Dvě Áčka na pomoc v boji s alkoholem

,,Ahoj, jmenuji se (doplňte) a jsem alkoholik.” … Třeba takhle mohou znít první slova těch, co se rozhodnou přiznat si, že sami už nezvládají pití alkoholu ukočírovat a přijdou na sezení Anonymních alkoholiků. Stejně tak to můžou být i ti, co už léčbu absolvovali, abstinují, ale chtějí pravidelný kontakt s lidmi, kteří prošli či procházejí něčím podobným. 

Anonymní alkoholici jsou svépomocnou skupinou, která vznikla již v roce 1935 v USA.1 V České republice fungují už mnoho let a v současnosti je po republice 64 skupin, které se pravidelně scházejí a průběžně vítají nové členy.2

Účast na skupině není závazkem.

Každý se sám rozhodne, zda chce přijít znovu či ne. Je možné vzít s sebou jako podporu někoho blízkého, i když alkohol není jeho tématem. 

Na skupině jsou všichni dobrovolně a je na každém, zda si vezme slovo nebo bude jen tiše poslouchat. Ovšem pokud člen pil alkohol před příchodem na skupinu, nemá dovoleno se debaty účastnit, může ale na setkání zůstat – někdy nejvíce pomůže poslouchat, nikoli mluvit.1 

AA se nehlásí k žádné církvi.

Přestože často mluví o Bohu, pro každého to může znamenat něco jiného a je jen na vás, jak si to pojmenujete a co to pro vás bude představovat.2 I v náročné době pandemie AA stále fungovaly scházely se v online prostředí.2

Pokud vás koncept AA zaujal a přemýšlíte o účasti na setkání, navštivte webové stránky s podrobnými informace a telefonním číslem, kde se dozvíte vše, co vás zajímá.

AA jsou velmi aktivní a vstřícnou organizací, která stále pracuje na rozšiřování povědomí o svépomocných skupinách prostřednictvím přednášek a jiných setkání. V dnešní době posílají hlavně letáky a jiné materiály do léčeben a nemocnic.2

Pokud si stále nejste jisti, zda jsou AA tím, co hledáte, můžete si přečíst příběhy lidí, kteří AA navštěvovali/navštěvují.

Svépomocná skupinová sezení vás zaujala, ale vaše téma není alkohol?

Podívejte se na zde, kde najdete další ze svépomocných programů, jejímiž členy jsou např. patologičtí hráči, lidé s drogovou závislostí či příbuzní závislých.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jakou cestou jít, zkuste malý krůček – zavolejte na 800 350 000 na Národní linku pro odvykání. Cestu za vás sice nezvolíme, ale vybavíme vás vším potřebným pro to, abyste si dokázali vybrat sami a první krok udělat. Pojďte do toho!

Autor: LuSo

Zdroje:

1 Wikipedia. (n.d.) Anonymní alkoholici. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Anonymní_alkoholici

2 Anonymní alkoholici. (n.d.). Nově příchozí. Dostupné z: https://www.anonymnialkoholici.cz/ 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​