Národní linka pro odvykání

Rozsáhlý evropský výzkum, který opět po deseti letech obnovuje čísla ohledně užívání internetu u dětí (ve věku 9-16 let) a otevírá témata s tím spojená – to je projekt Kids online1.

Oproti výsledkům z roku 2010 se letošní čísla velmi navýšila. Tak například při měření celkového času, který děti za den tráví na internetu, se zjistilo, že se čísla až zdvojnásobila. Konkrétně v Česku vzrostl strávený čas dětí na internetu z necelých dvou hodin (v roce 2010) na téměř tři hodiny denně1!

A co vlastně děti na internetu dělají? 

Zjistilo se, že to mnohdy neví ani rodiče. Např. v České republice více než polovina dětí (56 %) uvedla, že si s nimi rodiče o používání internetu nepovídají téměř vůbec, daleko víc si tedy pro rady ohledně užívání chodí ke kamarádům. Ze všech 19 zkoumaných zemích v tomto rodičovském “nezájmu” o užívání médií u našich ratolestí držíme první místo1.

Řekněme, že to není prvenství, kterým bychom se zrovna chlubili, že? I z tohoto důvodu probíhají právě takové výzkumy jako je tento a snaží se rozšířit povědomí o této problematice.

Častá činnost je tzv. “chatování” s kamarády. Velkou hrozbou jsou v dnešní době mimo jiné i sexuální obsahy zpráv. V Česku bylo 34 % dětí vystaveno za poslední rok sexuálně laděným zprávám. Zároveň je u nás 44 % dětí v delším kontaktu přes internet s někým, koho reálně neznají a 20 % se s takovým člověkem poté i setká tváří v tvář1.

To jsou nečekaně velká čísla, která by málokdo čekal. Co si z toho vzít? Jistě, že v dnešní době je nemyslitelné, že bychom existovali bez počítačů a internetu. To, že se s ním i děti učí pracovat a tráví tak čas, je přirozený vývoj. Určitě je ale na místě, bavit se o tom se svými dětmi. Zajímat se, k čemu počítač využívají a co si myslí o věcech, se kterými se tam setkávají. Je důležité se aktivně zajímat a nechat si dítětem ukázat to, co se na internetu dělá.  Pro učitele to může být také inspirace na debatu s dětmi např. během hodin informatiky.

A jak je to s agresivními obsahy na internetu? Přečtěte si celý článek ZDE.

Autor: LuSo

1 Fojtů. M., (2020), Výzkum: Čeští rodiče se nebaví s dětmi o tom, co dělají na internetu. Zprávy z MUNI. Dostupné z:  https://www.em.muni.cz/veda-a-vyzkum/12502-vyzkum-cesti-rodice-se-nebavi-s-detmi-o-tom-co-delaji-na-internetu

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​