"Binge drinking" - víte, co to je a u koho se nejvíce objevuje?

26.3.2021
Alkohol

Už jste někdy slovní spojení “binge drinking” slyšeli, nebo jsou to pro vás zatím jenom dvě prázdná cizí slova? Pojďme se tedy podívat na to, jak se v literatuře tento pojem vysvětluje. Binge drinking je definováno jako časté pití nadměrných dávek alkoholu při jedné konzumní epizodě.Za to se dá považovat u mužů vypití pěti nebo více alkoholických nápojů najednou za jeden večer, u žen to jsou čtyři a více nápojů.1 Za jednu jednotku alkoholu, tedy jeden alkoholický nápoj, se dá považovat jedno pivo (0,33 l), sklenička vína (0,1 l), či panák tvrdého alkoholu (0,04 l).2Pro srovnání – doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je pro muže maximálně tři jednotky alkoholu za den, pro ženu to jsou dvě jednotky za den. Jeden den v týdnu by měl člověk abstinovat úplně.2 Ovšem důležité je říct, že:

Žádné množství alkoholu není bez rizika zdravotních obtíží.

Binge drinking se skládá ze slov binge (flámovat/flám) a drinking (pití). Jedná se tedy především o pití na večírcích, párty a jiných nárazových akcích, kde dotyčný požije za poměrně krátké časové období (pár hodin večer/v noci) velké množství alkoholu. Toto pití je většinou spojováno se zábavou, kamarády a volným časem (např. víkendem). Pořád si ještě lámete hlavu, pro koho že je tento “styl” pití alkoholu tak typický? Nebudeme vás déle trápit, jedná se o vysokoškolské studenty. Užívání alkoholu u mladých dospělých je velké téma napříč celým světem. Přinášíme vám zajímavý článek s proběhlými výzkumy, kde se můžete dočíst více o tom, co vede právě vysokoškolské studenty k nadměrné konzumaci alkoholu (odkaz naleznete níže ve zdrojích↓).Vypíchli jsme pro vás pár zajímavostí:→ alkohol je mezi studenty (USA) nejužívanější návykovou látkou a jeho užívání je často spojeno s dalšími problémy1→ u studentů v Texasu odpovědělo 66% z nich, že pili alkohol za poslední měsíc1→ jiný výzkum z USA udává epizodu “binge drinking” za posledních 14 dní u 44% studentů1→ švédská studie uvedla, že 51% žen a 71% mužů užívá alkohol škodlivě (splňují tedy min. dva z kritérií závislosti dle Mezinárodní klasifikace nemocí1, všechny kritéria si můžete přečíst zde: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/co-uz-je-zavislost/).→ A jak je to u nás v České republice? Průměrné procento zcela abstinujících studentů je 5%. Problémové pití (splňující alespoň dvě kritéria závislosti) se u českých studentů týká zhruba ⅓ mužů a ⅕ žen.1Důvody, které zrovna vysokoškolské studenty vedou často k nadměrnému pití alkoholu, jsou různé. Jistě mezi ně patří snaha o sociální kontakt s kamarády, začlenění se do kolektivu, oslavy konce zkouškového období, uvolnění se po náročných studijních povinnostech a mnoho dalšího. Pokud vás téma více zajímá, přečtete si celý článek! Zároveň, máte-li pocit, že se téma flámů týká vás či někoho ve vašem okolí, neváhejte se na nás obrátit na čísle 800 350 000.

Autor: LuSo

Zdroje:1 Adámková, T., Vondráčková, P., Vacek, J. (2009). Užívání alkoholu u vysokoškolských studentů. Adiktologie, 9(2), 96–103. Dostupné z: http://199757.w57.wedos.ws/wp-content/uploads/2018/09/2009_2_Adamkova_Uzivani-alkoholu-u-VS-studentu.pdf2 Pij s rozumem. (n.d.). Doporučené množství. Dostupné z: https://www.pijsrozumem.cz/doporucene-mnozstvi/3 Klinika adiktologie. (n.d.). Co už je závislost. Dostupné z: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/co-uz-je-zavislost/