Národní linka pro odvykání

Akutní úzkostná porucha při užívání konopných drog

Dle řady výzkumů je konopí považováno za nejrozšířenější nelegální drogou na světě. Psychotropní látkou v konopí je tzv. 9-tetra-hydrocannabinol (THC). THC se váže v našem těle na receptory CB1 a CB2. Tyto receptory jsou součástí tzv. endokanabinoidního systému (ECS).1

U uživatelů konopných drog se může rozvinout v rámci intoxikace krátkodobý úzkostný stav. Tento stav se může lišit na základě několika faktorů, jako je tolerance jedince, množství užité drogy aj. Úzkostný stav se může projevit mírnými úzkostnými příznaky až velmi intenzivními projevy v podobě panických atak (bad trips).2

Časté příznaky akutní úzkostné poruchy:3

  • Pocit ohrožení
  • Problémy se soustředěním
  • Podrážděnost
  • Nespavost
  • Třes, napětí ve svalech
  • Zkrácení dechu
  • Pocit únavy
  • Bušení srdce

Úzkostné stavy zpravidla odeznívají spontánně. Pokud by tomu tak nebylo, lze vyhledat pomoc lékaře a využití medikace ke zklidnění. Nejčastěji se využívají léky ze skupiny antipsychotik a benzodiazepinů.3 Tyto je však nutné, aby indikoval a předepsal lékař.

Máte zkušenosti s konopnými drogami? Dostavily se u vás po aplikaci někdy výše zmiňované příznaky? Pokoušeli jste se někdy neúspěšně odvykat?

Pokud cítíte, že se vám užívání konopných drog vymyká z rukou a hledáte správný způsob jak odvyknout, nebo se chcete lépe o tomto tématu informovat, neváhejte se obrátit na naší bezplatnou linku na čísle 800 350 000. Tým konzultantů je tu pro vás zdarma ve všední dny mezi 10 a 18 hodinou.

Autor: AV

Zdroje:

1 Jaké Jsou Vedlejší účinky THC? Growshop Growmart. (2019, 27 říjen). Dostupné z https://growmart.cz/jake-jsou-vedlejsi-ucinky-thc/.

2 Vyskočilová, J., & Praško, J. (2015). Psychické a somatické komplikace závislosti na kanabinoidech. Česká a Slovenská psychiatrie, 111(1), 14-22. http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=1002.

3 Kalina, K. (2015). Klinická Adiktologie. Grada Publishing.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​