Národní linka pro odvykání

Role EMCDDA v problematice užívání návykových látek 

Zkratka EMCDDA je složeninou několika anglických slov, a to přesněji European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. V češtině překládáme jako Evropské Monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost. EMCCDA bylo založeno v roce 1993. Oficiální sídlo EMCDDA se nachází v hlavním městě Portugalska v Lisabonu a současným ředitelem organizace je od roku 2016 Alexis Goosdeel. Celá organizace v současné době čítá 100 zaměstnaných odborníků2.

Hlavní cílem EMCDDA je poskytovat objektivní, věcné, spolehlivé a srovnatelné údaje o drogách a drogových závislostech. EMCDDA dodává členským státům Evropské unie podrobné informace zabývající se všemi oblasti problematiky užívání návykových látek. Tyto podklady následně jednotlivé státy EU využívají při sestavování svých protidrogových politik, plánů, intervencí či iniciativ, které se snaží regulovat a pracovat s užíváním návykových látek v příslušném státě1.

Existuje 6 základních oblastí, na které se EMCDDA fokusuje. Jedná se o1:

  • Monitorování situace v oblasti drog.
  • Monitorování a hodnocení efektivity jednotlivých protidrogových intervencí.
  • Ověřené efektivní nástroje distribuuje a šíří mezi jednotlivé členské státy EU.
  • Podílí se při tvorbě nástrojů a prostředků využitelných v protidrogových politikách jednotlivých států.
  • Hodnocení rizik u tzv. nových syntetických drog.
  • Spravuje tzv. systém včasného varování, který slouží varuje před riziky nových syntetických dro.

Česká republika samozřejmě také spolupracuje a řídí se doporučeními od EMCDDA. V naší republice se drogová politika odehrává na několika úrovních. Jedná se o úroveň národní, krajskou a místní. Klíčovým postavením na našem území v této problematice sehrává Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, tzv. RVKPP. Odborníci RVKPP vytvářejí strategie protidrogové politiky a kroky akčních plánů. Předsedou RVKPP je vždy předseda vlády. Národní koordinátorkou pro protidrogovou politiku je v současné době jmenovaná paní Mgr. Jarmila Vedralová.

RVKPP zajišťuje také značné množství Poradních orgánů Rady vlády pro protidrogovou politiku, které se podílejí na utváření celistvé protidrogové politiky České republiky3.

Autor: AV

1Anonymous. (2019, March 26). Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Retrieved October 22, 2020, from https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/emcdda_cs

2(n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.emcdda.europa.eu/about/organisation

3Koordinace politiky v oblasti závislostí. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.drogy-info.cz/nms/politika-v-oblasti-zavislosti/koordinace-politiky-v-oblasti-zavislosti/

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​