Národní linka pro odvykání

Rodičovská kontrola a vřelost ve vztahu k pití alkoholu

Existuje u dospívajících souvislost mezi pitím alkoholu a tím, zda vnímají své rodiče jako kontrolující a vřelé? Ano! Výsledky české studie ukazují, že pokud adolescent u rodičů vnímá vysokou míru vřelosti i kontroly, je i pravděpodobnost, že někdy ve svém životě užil alkohol, nižší.

Studie Jandáče, Richterové a Šťastné navázala na předešlé výzkumy popisující vztah mezi rodičovskou kontrolou, vřelostí a prevalencí pití alkoholu u dětí a adolescentů1. Cílem bylo zjistit, jak těsný je výše popsaný vztah u dětí v šestých třídách a rozlišit mateřské a otcovské působení na děti. Studie proběhla formou dotazníkového šetření a zúčastnilo se jí 1697 adolescentů z úplných rodin. Výsledkem studie bylo ověření, že existuje souvislost mezi rodičovským působením a pitím alkoholu u jedenácti a dvanáctiletých dětí. Zároveň potvrdila, že se tato souvislost liší u mateřského a otcovského působení. Pokud adolescenti vnímali vřelost ze strany matky v maximální míře, pravděpodobnost, že někdy užili alkohol, byla o 60 % nižší. Co se týče vřelosti ze strany otce, pravděpodobnost byla o 26 % nižší. V rámci vztahu rodičovské vřelosti a prevalence pití alkoholu se tedy čísla výrazně liší u matky a otce. Jinak tomu je u rodičovské kontroly, kde jsou čísla velmi podobná. Pokud byla kontrola ze strany otce vnímaná dětmi v maximální možné míře, pravděpodobnost, že dítě mělo zkušenost s pitím alkoholu, byla nižší o 18,8 %, podobně tak při kontrole ze strany matky,  kdy byla pravděpodobnost nižší o 17,2 %. 

1 Jandáč, T., Richterová, L., Šťastná, L. (2019). Rodičovská kontrola a vřelost ve vztahu k pití alkoholu dětmi. Adiktol. prevent. léčeb. praxi, 2(1), 48–54. 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​