Národní linka pro odvykání

Protikuřácký zákon – změnil Česko?

V květnu (31.5.2020) to byly už tři roky, co vzešel v platnost tzv. protikuřácký zákon. 

K jakým změnám to v Česku vedlo? Jak s tím bojovali kuřáci? Jaký vliv to má nyní, tři roky poté? Zjistili jsme za Vás.

Protikuřácký zákon zakázal kouření ve všech vnitřních prostorách budov, stejně tak zakázal kouření na zastávkách jakékoliv dopravy1. Nejvíce diskutovanou změnou v rámci protikuřáckého zákona byl zákaz kouření ve všech vnitřních prostorách restaurací, a to bez vyjímek. Vedlo to k četným protestům ze stran majitelů hospod a barů, kterým údajně ubývali zákazníci a vadilo jim, že si svůj podnik nemohou vést tak, jak chtějí. Negativní ohlasy přicházely také od samotných zákazníků, kteří se nechtěli cigarety u piva vzdát. Nejvíce z tohoto zákona těžili samozřejmě nekuřáci, kteří se už nemuseli bát, že budou trávit večer v zakouřeném podniku, o to víc, pokud s sebou mají děti.

Výzkum ukázal, že jenom za první půlrok se snížil počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích až o deset tisíc lidí, týkalo se to hlavně osob pod 60 let, kde se snížil počet pacientů s infarktem, ischemickou chorobou srdeční či astmatem2.

Dalším pozitivem je, že si čím dál více kuřáků uvědomuje, že svým kouřením obtěžují okolí – hlavně tedy přítomné nekuřáky. Před zavedením zákona to přiznávalo 28 % kuřáků, v roce 2018 (rok po jeho zavedení) to bylo už 41 %. Na druhou stranu z výzkumu vyplývá, že 44 % kuřáků vadí, že si v restauraci či hospodě nemohou zakouřit a musí jít s cigaretou ven2.

Po více než 3 letech od zavedení je dle průzkumu trend ale jasný – snižuje se počet kuřáků. Týká se to hlavně věkové skupiny 15-24 letých lidí, kde v roce 2017 kouřilo 35 % a v roce 2019 to bylo už jen 23 %3. Zda je toto ubývání kuřácké populace také spojeno s protikuřáckým zákonem není jasné, ale vychází najevo, že pro dnešní mladou generaci kouření cigaret už přestává být “cool”4.

Zajímavé je, že i přes doložené pozitivní dopady tohoto zákona se zanedlouho po jeho zavedení objevily snahy některých poslanců o změnu zákona tak, aby si majitelé restaurací mohli sami zvolit, zda bude kuřácká či nekuřácká2. Kdo ví tedy, jak to tu s kouřením bude za další tři roky, necháme se překvapit.

Autor: LuSo

1Zákon č. 65/2017 Sb. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-65#cast1 

2 Garkisch D. (2018) Průzkum: Protikuřácký zákon mění společnost. Kuřáci se učí ohledům. Naše zdravotnictví. Dostupné z https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/pruzkum-protikuracky-zakon-meni-spolecnost-kuraci-se-uci-ohledum 

3 ČTK, iDNES.cz. (2020) Kuřáků podle výzkumu ubývá. Cigaretu si příležitostně zapálí třetina lidí. iDNES.cz. Dostupné z https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koureni-cesko-ubytek-kuraku-statni-zdravotni-ustav.A200528_134251_domaci_chtl 

4 Bartošek P. (2019) Cigarety přestaly mladým vonět. Nejsou dostatečně cool. Česká pozice, lidovky. Dostupné z https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/cigarety-prestaly-mladym-vonet-nejsou-dostatecne-cool.A190322_104402_pozice-tema_houd 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​