Národní linka pro odvykání

“Pokud jde o cigarety, jsem ztracený případ” aneb stojí vám za to nevzdávat se?

Na Národní lince pro odvykání se při telefonických hovorech s našimi klienty setkáváme s mnoha způsoby odvykání a příběhy, jež svědčí o tom, jak velmi vynalézaví jsou lidé v boji se závislostí na nikotinu.

Ačkoli se běžně uvádí, že nekuřáci potřebují průměrně asi 6 pokusů na to, aby se nakonec dokázali s cigaretami rozloučit, tak i desítky pokusů v průběhu více let nejsou zase až tak neobvyklé.

“Každý měsíc se pokouším, ale nikdy jsem nevydržel déle než jeden den.”

“Už jsem to zkusil snad tisíckrát, poradíte mi ještě něco nového?”

Když má někdo za sebou již deset, dvacet a někdy až nepočítaně neúspěšných pokusů, má to ještě smysl to zkoušet? Tuhle otázku si klade mnoho našich klientů, když se nám svěřují s takto vysokým počtem pokusů, jež jim však kýženou změnu ještě nepřinesly. Jsou tedy ty desítky neúspěšných pokusů potvrzením toho, že už to dál nemá cenu zkoušet, nebo naopak potvrzením, že má smysl to nevzdávat?

Má smysl vytrvat?

Stručně řečeno: ANO. Odpověď, zda to má smysl, si však primárně musí najít především sám klient, konzultanti na lince jsou mu však při takovém hovoru oporou a snaží se najít a pojmenovat spolu s ním jeho vnitřní motivaci a zdroje energie pro odvykání.

Primárně nejde o nalezení té nejsprávnější zázračné rady, ale o to, co má změna životního stylu člověku přinést – umí si představit, jak bude vypadat jeho nekuřácká identita, líbí se mu ta představa, že bude nekuřákem a chce se “porvat” o to, aby se jím stal?

Nebo už předem truchlí nad tím, že by se měl vzdát všeho, co s kouřením souvisí a nemít cigaretu, “svou kamarádku nejvěrnější”, je pro něj ztráta, která ničí jeho představu o pěkném životě?

Zodpovědět si tyto a podobné otázky je důležitou složkou rozhodování se o odvykání ještě dříve, než začneme hledat radu šitou na míru danému klientovi.

Čím to, že to tolikrát nevyšlo?

A jak je to s těmi, kdo mají za sebou zmíněné desítky marných pokusů o odvyknutí? U každého je to jiné, ale tak vysoký počet neúspěšných pokusů především ukazuje, že každý jsme jiný – u někoho to bude naznačovat vysokou míru fyzické závislosti a potřebu dobře promyslet, jak zvládnout abstinenční příznaky po vysazení nikotinu. U jiného pak půjde především o závislost psychosociální na všech kuřáckých rituálech a situacích. U jiného pak může jít o otázku motivace a odhodlání snášet určité nepohodlí při odvykání.

Pokud se ale člověku všechny dosavadní neúspěchy podaří vytěžit jako důležité zkušenosti a trénink, pak tu šance na změnu rozhodně je. A že to trvalo déle než u “průměrného kuřáka”? Někdo zkrátka potřebuje delší cestu.

Všem, kdo právě hledají, jak se rozloučit se závislostí na kouření, nabízí zdarma pomoc Národní linka pro odvykání na telefonu 800 350 000.

Autor: LŠim

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​