Národní linka pro odvykání

Význam pocitu viny a studu ve výchově dětí u klientek léčících se ze závislostí

Ženy, návykové látky a výchova dětí. S tím se pojí spousty otázek a pocitů. Nabízí se otázka, zda se pocity viny a studu objevují ve výchově dětí kdysi závislých matek na návykových látkách. Ženy se při užívání návykových látek setkávají s problémy, jako jsou stigmatizace, diskriminace, hanba, menší sociální podpora nebo krví přenosné infekce. Těhotné závislé ženy trpí i většími psychickými problémy z důvodu většího tlaku a odsuzování okolím. Okolí vnímá ženu jako problematickou i proto, že selhala jako matka. Tento tlak vede k tomu, že žena se skrývá a bojí se „odhalit“ a začít na sobě pracovat1.

Vina vzniká na základě intra/interpersonálních narušení norem, které jsou pro danou společnost přijatelné. Obecně lidé mající problém s návykovými látkami trpí více pocitem studu a viny a hůře tak dochází k zotavení. Viny se jedinec může alespoň částečně zbavit odpuštěním1.

Tato zajímavá studie ukázala, že ženy, matky, se se silným pocitem viny a studu setkaly a zažily ho1. Jak konkrétně vinu a pocity popisují se můžete dočíst v odborném článku.

Pokud vás trápí návykové látky a jejich užívání ve vás vzbuzuje pocity viny, neváhejte se nám ozvat na bezplatném čísle 800 350 000 a společně to probereme.

Autor: LUCK

1 Kubištová, N., & Jandáč, T. (2020). Význam pocitu viny a studu ve výchově dětí u klientek léčících se ze závislostí. Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 3(3), 144-149. https://www.aplp.cz/wp-content/uploads/2020/11/02kubistova.pdf

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​