Národní linka pro odvykání

Snížená plodnost a spotřeba alkoholu a kofeinu

Často diskutovaným tématem je vliv spotřeby alkoholu a kofeinu na možnost otěhotnění a také na samotné těhotenství. Mnoho studií se zabývalo tímto tématem, jednou z nich je výzkum Hakima, Graye a Zacura, kdy během menstruačního cyklu, během kterého účastnice konzumovaly alkohol, došlo ke snížení pravděpodobnosti početí > 50 %. Spotřeba kofeinu nezávisle neovlivnila pravděpodobnost početí, ale může zvýšit negativní účinek zkonzumovaného alkoholu. Ženy, které se zdržely pití alkoholu a konzumovaly méně než jeden šálek kávy nebo její ekvivalent denně, počaly 26, 9 těhotenství na 100 menstruačních cyklů ve srovnání s 10, 5 na 100 menstruačních cyklů mezi těmi, které konzumovaly jakýkoli alkohol, a více než jeden šálek kávy denně1.

Závěry této studie odhalily nezávislý negativní vliv konzumace alkoholu na schopnost otěhotnět. Výsledky tedy naznačují, že ženy, které se snaží otěhotnět, by se měly zdržet konzumace alkoholu a popřípadě tedy i alkoholu spojeného s nápoji obsahující kofein1.

Více se můžete dočíst v původním článku ZDE.

Autor: KOSA

1 Hakim, R. B., Gray, R. H., & Zacur, H. (1998). Alcohol and caffeine consumption and decreased fertility. Fertility and sterility70(4), 632-637.

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​