Národní linka pro odvykání

Metoda PPPP pro vyrovnávání se se stresovými situacemi

Stresové situace jsou něčím, čemu se nedá vyhnout. Proto je důležité vědět, že když se jim nemůžeme vyhnout, můžeme se na ně připravit. Pro zdravého jedince je stres zátěží, avšak pro uživatele návykových látek může stres být potenciál pro relaps.

Co dělat v případě, že se blíží stresová situace a vy nevíte, co dělat, abyste ji zvládli?

Můžete zkusit použít techniku PPPP. Co to tedy znamená1?

  • Pravda

Je třeba pravdivě označit Vaše pocity. Máte ze situace strach nebo se spíše stydíte. Jste zmateni? Žádná reakce není špatná, ale je třeba ji pojmenovat a nejlépe s někým sdílet. Sdílení uleví od působení nepříjemných pocitů a vzájemná podpora je může zmírnit.

  • Poznatky

Zkuste o situaci zjistit vše, co jde. Fakta – kdo, kdy, kde, co, jak, proč? Čím více o situaci budete vědět, tím je menší pravděpodobnost, že opominete některá důležitá fakta, která vás ve výsledku postaví do ještě horší situace.

  • Priority

Co je pro vás na prvním místě? Nebrat drogy, nepít, nekouřit? „Například na večírku můžeme chtít dělat dobrý dojem, mluvit chytře, tancovat jako profík, smluvit si rande a nepít a nebrat drogy. Mít za cíl jen zůstat čistý a potkat nové lidi může mít daleko větší smysl. Rozhodněte se předem, co je nejdůležitější, a soustřeďte se jen na to.”

  • Podpora

Sdílený problém je poloviční problém. Využijte přátel, rodiny a sdílejte s nimi pocity, emoce, fakta. Pokud to jde, nebuď na obtížné situace sám1.

Autor: DKNY

1 Kuda, A. (2000). Tematické skupiny prevence relapsu (1st ed.). Olomouc: Středisko prevence, léčby a doléčování drogových závislostí P centrum Olomouc.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​