Národní linka pro odvykání

Domácí mazlíčci s námi v dobrém i ve zlém

O Češích se často říká, že je národem pejskařů. A kdo nemá psa, má možná kočku, papouška či nějakého roztomilého hlodavce. Zkrátka skoro každá česká domácnost má svého domácího mazlíčka.

O škodlivosti pasivního kouření se u nás mluví především v souvislosti s kouřením rodičů před dětmi a snahou zachovat zdravou domácnost. A nebo s ochranou nekuřáků na pracovištích. Daleko méně však přemýšlíme nad svými domácími mazlíčky. Nadšený chovatel si tak klidně zapálí cigaretu například při hře se svým mazlíčkem. To samozřejmě může nést řadu rizik, kterým mazlíčky vystavujeme. 

Pojďme se proto podívat na hlavní rizika, která zmiňují veterináři v kontextu kouření před domácími mazlíčky:

  • Rizikem1 pro zvířata není jen prosté vdechování kouře, ale i škodlivé látky z cigaretového dýmu, které ulpívají na předmětech (například na hračkách), jež mazlíčci olizují.
  • Ze psů jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají dlouhý čenich, na němž se škodlivé látky z cigaretového kouře ukládají a pak také malá plemena s předpoklady k srdečním a plicním nemocem.
  • Velmi zranitelné jsou kočky, protože mají ve zvyku pečlivě si lízat srst, v níž se ukládají škodliviny z cigaretového kouře.
  • Nemoci spojené s pasivním kouřením (rakovina, astma) však hrozí i exotickým ptákům2 nebo hlodavcům.

Proč se ale právě zde zabýváme domácími mazlíčky? Na první pohled se to může zdát zvláštní, ale každý kuřák, který uvažuje o odvykání, potřebuje najít pro sebe tu správnou motivaci. Někdo ještě vlastní děti nemá nebo už naopak vylétly z rodičovského hnízda a motivace vlastním zdravím z nějakého důvodu není dostatečná. Snaha postarat se o zvířecího člena rodiny tak může být pro někoho významným impulsem ke změně životního stylu.

1 Krmeni.cz (2016). Pasivní kouření škodí i zvířatům. Dostupné z: https://krmeni.cz/pasivni-koureni-skodi-i-zviratum-96813

2 Lidovky.cz (2017). Kouření má na zdraví domácích zvířat negativní vliv, říká veterinář. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/domaci-mazlicci/je-vase-kocka-nebo-pes-pasivni-kurak.A170425_134044_domaci-mazlicci_ape

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​