Národní linka pro odvykání

Kouření a zvládací strategie

Všichni zažíváme stres. Otázkou ale je, jak ho zvládáme!

V psychologické literatuře najdeme v současnosti 14 až 15 způsobů zvládání stresových situací 1,2. Jednou z nich je právě užívání návykových látek, jako například kouření. Je dobré si uvědomit, že pokud kouřit přestanete, pravděpodobně se budete potřebovat naučit zvládat stresové situace jinak, protože stres nás jen tak neopustí. Jaké další způsoby zvládání stresu existují a čím se můžete inspirovat od nekuřáků?

Podle francouzského výzkumu, který porovnával zvládání stresu mezi kuřáky a nekuřáky se ukazuje, že nekuřáci stresové situace obecně více přijímají a mají k nim aktivní přístup, plánují jejich řešení a problémy si pozitivně přerámcovávají 3. Jakmile vysadíte nikotin, zkuste namísto toho třeba některou z výše uvedených strategií a uvidíte, že zvládat stres lze i jinak než pomocí cigaret!

Pokud budete chtít konkrétní tipy a konzultaci, jak dané zvládací strategie využít ve Vašem konkrétním případě, ozvěte se nám a společně to probereme.

Autor: DABŽ

1 Carver, C. S., Scheier, M. F., & Weintraub, J. K. (1989). Assessing coping strategies: a theoretically based approach. Journal of Personality and Social Psychology, 56(2), 267-283. 

2 Carver, C. S. (1997). You want to measure coping but your protocol’s too long: consider the Brief COPE. International Journal of Behavioral Medicine, 4(1), 92-100.

3 Varescon, I., Leignel, S., Poulain, X., & Gerard, C. (2011). Coping strategies and perceived stress in pregnant smokers seeking help for cessation. Journal of Smoking Cessation, 6(2), 126-132.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​