Národní linka pro odvykání

Konec mentolových cigaret v Čechách

Konec cigaret s malou kuličkou ve filtru, která po prasknutí dodá cigaretám mentolovou příchuť, je za námi. A to nejen v Čechách, ale v celé Evropské Unii. Teď tedy před řadou kuřáku stojí velké rozhodnutí. Přejít na jiné alternativy nebo přestat?

K zákazu mentolových cigaret, který platí od 20. května1, je řada důvodů. Jedním z nich je vyšší atraktivita „mentolek“ pro děti a dospívající, dalším vyšší škodlivost těchto cigaret pro zdraví kuřáka. Zákaz prodeje doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Jedná se o jedno z dalších preventivních opatření, které má přispět ke snížení zdravotních dopadů kouření.

Co ale teď mohou dělat kuřáci, kteří si mentolové cigarety oblíbili a cigarety bez příchutě jim nechutnají? Jednou z variant je přechod na elektronická zařízení, jako je zahřívaný tabák nebo elektronická cigareta. U těchto výrobků je i nadále možnost vybrat si příchuť a zdravotní dopady jsou podle dostupných informací nižší. Pro řadu kuřáků však toto může být ideální příležitost s kouřením úplně přestat. Budete mezi nimi i vy?

1European Commission. (2014). Directive 2014/40/EU of the European Parliament and of the Council of 3 April 2014 on the approximation of the laws, regulations and administrative provisions of the Member States concerning the manufacture, presentation and sale of tobacco and related products and repealing Directive 2001/37/EC. Official Journal of the European Union127, 1-38.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​