Národní linka pro odvykání

Jak pít kontrolovaně?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak to máte s pitím alkoholu? Napadlo Vás někdy, že byste svoje pití chtěli mít pod kontrolou, ale zároveň nechcete úplně abstinovat? Ačkoli je abstinence tím nejbezpečnějším stavem, co se týče alkoholu, nemusí to být jediná cesta, jak předcházet vzniku závislosti1.

V některých případech lze zvolit formu tzv. „kontrolovaného užívání alkoholu“. Co to vlastně znamená? Klíčovým stavebním kamenem je nejenom omezení pití, ale především stanovení si přesně definované hranice kolik a co je přípustné a zároveň naučení se, jakými způsoby nastavenou laťku dodržovat1. Jedním z vhodných nástrojů je sebemonitorování, kdy si klient vede podrobné záznamy o tom, kolik, co a za jakých okolností vypil. Už jen prosté psaní si těchto údajů může samo o sobě snížit výskyt konzumace alkoholu1.

Metoda kontrolovaného užívání ovšem není vhodná pro každého. Zejména u lidí, kteří se v minulosti potýkali se závislostí, může mít fatální důsledky1. V případě zvažování, doporučujeme poradit se nejdříve s odborníkem o tom, zda je tento způsob (ne)pití právě pro vás. Můžete například zavolat na naši bezplatnou Národní linku pro odvykání 800 350 000, kde s vámi probereme vaši situaci a můžeme vás podpořit na vaší cestě.   

Autor: PacM

1 Nešpor, K. Jak překonat problémy s alkoholem. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/da-se-pit-alkohol-s-mirou 

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​