Národní linka pro odvykání

Hraní digitálních her u českých adolescentů

Máte ve svém okolí dospívajícího nebo jste matkou či otcem dospívajícího dítěte (11-19 let)? Možná, by Vás zajímal článek o hraní digitálních her.

V poslední době se hraní digitálních her stává nejoblíbenější volnočasovou aktivitou, protože je lze hrát na počítači, tabletu, herní konzoli i mobilu1. Dle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti1 je primárním ziskem hraní her zábava, zapomenutí na každodenní starosti, radost, uvolnění, odpočinek nebo zažití něčeho odlišného. V digitálních hrách se člověk projeví i jinak – může ukázat své schopnosti a dovednosti  nebo si pomocí her zvyšuje sebevědomí. Prostředí digitálních her nabízí i interakce a navazování nových vztahů. Ovšem hry nepřináší pouze benefity, ale i rizika. Může se jednat například o hráčskou poruchu nebo jiné zdravotní problémy (zhoršené vidění, narušení spánkového cyklu, spánková deprivace, syndrom karpálního tunelu, bolesti zad, ramen, krku, hlavy nebo prstů). Není výjimka, že dochází i k narušení denního cyklu nebo nedostatečné hygieně a nezdravému životnímu stylu obecně (obezita, nezdravé stravování)1.

Největší výskyt hraní her byl u mladistvých ve věku 11, 12 a 15 let. Ve věkových skupinách 16-19 let tento trend klesá1.

Chcete se dozvědět kritéria závislosti na hraní internetových her? To a mnohem více najdete ZDE.

Autor: LUCK

1 Národní monitorovací středisko pro drogy a závislost. (2019). Hraní digitálních her u českých adolescentů. https://www.drogy-info.cz/data/obj_files/33090/861/Zaostreno_2019-04_Hrani%20digitalnich%20her%20u%20adolescentu.pdf

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​