Národní linka pro odvykání

Co může znamenat LSD v paliativní péči?

Paliativní péče se zabývá léčbou a tišením bolesti u nemocí, které nejdou či se je nedaří vyléčit. Lidé, kteří mají například rakovinu trápí nejen bolesti fyzického charakteru, nevolnost, slabost, ale také charakteru psychického (deprese, úzkosti, pocit odevzdanosti apod.) Právě s psychickými potížemi by mohly pomoci látky ze skupiny psychedelik.

Poslední poznatky ukazují, že symptomy úzkosti a deprese byly velmi zmírněné po sezení s psilocybinem. Jeho účinek je okamžitý, signifikantní a dlouhotrvající. Až 80 % lidí projevovalo benefity v souvislosti s užitím psilocybinu ještě 7 měsíců poté. Z těchto a dalších důvodů si Dr. Anthony Bossis myslí, že potenciál psychedelik je mimo léčby PTSD a adiktologických onemocnění také v paliativní péči1.

Pochopitelně by tyto látky nebyly volně dostupné např. v lékárnách, neboť jejich účinky na psychiku jsou silné a bez odborného dohledu se nedostane tíženého efektu. Nesprávné užití těchto látek může vést k opaku jejich terapeutického potenciálu. Proto je důležité terapeuticky užívat látky jen pod dozorem kompetentní osoby, nejčastěji lékaře. Současná situace v České republice ale nenabízí možnost podávání LSD při léčbě jakéhokoli onemocnění.

Autor: DKNY

1Bloggers., G. (2019, July 15). What Psilocybin Could Mean for End-of-Life Care. Retrieved September 04, 2020, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-guest-room/201907/what-psilocybin-could-mean-end-life-care

 

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​