Národní linka pro odvykání

Alkoholem ku zdraví? 

Kolikrát jste se setkali s tvrzením, že pití alkoholů přináší zdravotní benefity? Nepřeberné množství studií doposud tvrdilo, že alkohol v malé míře má pozitivní dopad na naše zdraví. 

Tomuto tvrzení, založeném na vědeckém bádání z několika let, se podívala na zoubek studie z roku 20161. Stockwell a jeho spolupracovníci provedli podrobnou analýzu předchozích studií. Zjistili, že v těch výzkumech, ve kterých dochází k tomu, že lidé, kteří se občasně alkoholu napijí jsou na tom zdravotně lépe než abstinenti, se objevuje zásadní metodologická chyba1.

Nikdo se totiž nezajímal o to, z jakého důvodu účastníci abstinují. Do skupiny abstinentů tak byli například často zařazeni i bývalí alkoholici, což může jejich závěr značně zkreslit1. Je totiž možné, že někteří z nynějších abstinentů přestali pít právě kvůli objevujícím se zdravotním problémům. Jejich zdraví pak tedy nemůžeme dávat do souvislosti s abstinencí, která vznikla až v reakci na zhoršený stav.  Ty studie, které si přeci jen kladly otázku, z jakého důvodu abstinenti nepijí, neukázaly na žádné výhody, které by lidé konzumující alkohol měli oproti abstinentům1.

Závěrem této studie tedy zůstává, že ani pití alkoholu “s mírou” není pro naše zdraví prospěšné.

1 Stockwell, T., Zhao, J., Panwar, S., Roemer, A., Naimi, T. & Chikritzhs, T. (2016). Do „Moderate“ Drinkers Have Reduced Mortality Risk? A Systematic Review and Meta-Analysis of Alcohol Consumption and All-Cause Mortality. Journal of studies on alcohol and drugs. 77(2), 185-198.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​