Národní linka pro odvykání

Přestávám pít, na co se můžu těšit?

Jaký vliv bude mít vysazení alkoholu na vaše tělo, co postupně odvyknutí přinese a jak rychle to nastane? Bude to stát za tu námahu? To jsou otázky, na které hledá odpověď nejeden z nás, často i za pomoci odborníků za závislosti.

Přesto, že boj s nadměrným pitím není snadný, při vysazení alkoholu může člověk již po měsíci zaregistrovat řadu viditelných pozitivních změn. Srozumitelně to popisuje video zveřejněné televizí Seznam1, z něhož vybíráme několik základních informací:

  • Po  vysazení alkoholu by se váš spánek měl zlepšit již během prvního měsíce.
  • Také vaše nálada by se po pár dnech až týdnech měla postupně zlepšit, a to i když na začátku můžeme pozorovat únavu, nervozitu či úzkostnost (alkohol totiž při dlouhodobém užívání může způsobovat deprese i u lidí, kteří k nim jinak nemají sklon).
  • Již během prvního měsíce by se měla začít upravovat také vaše hmotnost, protože při vysazení alkoholu ubude množství prázdných kalorií, jež spolu s pitím zbytečně přijímáte.
  • Začne se opět zlepšovat vaše pleť, alkohol ji už nebude dehydratovat a nebude způsobovat její otékání.
  • Také váš mozek bude lépe pracovat – nebudete utlumení a bude vám to zase lépe myslet.

 

A to zdaleka ještě není všechno, doporučujeme vám zhlédnout celé video. S takovým měsíčním testem bez pití vůbec nemusíte čekat až na Suchej únor, otestujte sami sebe kdykoli během roku a zjistěte, kdo má koho pod kontrolou – vy alkohol, nebo alkohol vás?

Pokud zjistíte, že vám pití přerůstá přes hlavu, můžete se obrátit na bezplatnou linku 800 350 000, kde vám poradí odborní konzultanti Národní linky pro odvykání.

Autor: LŠim

Zdroj:

1 A Dost! (2021, 15. únor). 10 věcí, které se stanou s tělem, když vysadíme alkohol [Video]. Dostupné z https://www.stream.cz/adost/10-veci-ktere-se-stanou-s-telem-kdyz-vysadime-alkohol-64133997

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​