Národní linka pro odvykání

Alkohol způsobuje rakovinu: pravda, nebo mýtus?

Kritický článek publikovaný v časopise Addiction rozebírá dosavadní výzkum a přináší odpověď na otázku, zda je alkohol příčinou rakoviny.

V posledním desetiletí se objevuje stále více studií potvrzujících, že užívání alkoholu je spojeno s rozvojem rakoviny. Avšak zprávy ve sdělovacích prostředcích jsou většinou matoucí a protiřečí si v tom, zda je alkohol příčinou rakoviny či jenom zvyšuje riziko jejího vzniku. Jasno v tom často nemají ani zdravotníci.

Jennie Connorová, epidemioložka a specialistka na veřejné zdraví z Univerzity v Otagu (Nový Zéland), publikovala článek, ve kterém se pokusila vrhnout světlo na roli alkoholu v rozvoji rakoviny1. Autorka se domnívá, že zmatenost v médiích plyne především z nepochopení toho, co se v epidemiologii myslí slovem příčina. Obvykle totiž jde o faktor, který zvyšuje výskyt nemoci v populaci, zatímco alternativní vysvětlení jsou považována za nepravděpodobná.

Vědkyně dále vysvětluje, že zjištění konkrétních biologických mechanismů skrze které alkohol vede ke vzniku rakoviny není zapotřebí pro to, abychom mohli potvrdit, že alkohol je příčinou rakoviny. Po zhodnocení dosavadních výzkumů autorka dospívá k závěru, že existují silné důkazy toho, že alkohol způsobuje rakovinu sedmi tělesných orgánů, a sice hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku a prsů. Současně se odhaduje, že rakovina těchto orgánů vyvolaná alkoholem činí kolem 6 % všech úmrtí na rakovinu ve světě. Výsledky podporuje i to, že se riziko rakoviny snižuje, pokud člověk přestává pít.

Autor: IMIK

1 Connor, J. (2017). Alcohol consumption as a cause of cancer. Addiction, 112(2), 222-228.

Chci pravidelné
adikto novinky
a články do mailu​