7 jednoduchých tipů, jak zahnat chuť na cigaretu

31.12.2021
Kouření

Nízká hladina nikotinu v těle kuřáka způsobuje abstinenční příznaky. Jejich nástup, průběh a trvání jsou individuální a odvíjí se od doby a intenzity užívání kuřáka. Chutě nastupují řádově v minutách až hodinách. Standardně se nikotin v krvi vyskytuje po dobu 2 hodin.1 Nejtěžší bývá překonat prvních 10 minut od nástupu chutí!Existuje celá řada způsobů, jak bojovat s chutěmi na cigaretu. My vám v následujících řádcích uvádíme 7 vybraných tipů, které by vám mohly ulehčit odvykání na cigaretách.

  • Odejděte z místa, kde se kouří

Pokud se ocitnete v místnosti, kde si někdo zapálí cigaretu, to nejjednodušší, co můžete udělat, je prostě odejít! Nebudete se zbytečně vystavovat pokušení. Můžete také požádat o schovívavost kuřáka a požádat o nezapálení či jeho odchod z místnosti. Pokud by tomu nevyhověl, tak odejděte vy. Nebudete tak pokoušet smyslový prožitek, který u kouření cigaret kuřáci mají (kouř, linutí kouře, zápach, praskání zapáleného tabáku, samotný pohled na někoho kdo kouří, atd.).

  • Napijte se vody

Pokud vás přepadne chuť na cigaretu, zkuste jí jednoduše zapít. Pozor na alkoholické nápoje. Ty se na zapíjení chutí nedoporučují. Mohou působit opačným efektem. Pozor si také dejte na kávu či jiné typicky konzumované nápoje s cigaretami. Tyto nápoje by vám zbytečně mohly navozovat situace, které jste měli v minulosti s cigaretami spojené.

  • Zabavte ruce

Psychosociální závislost na nikotinu se projevuje také v potřebě držet cigaretu v rukách. V tomto případě se pokuste zabavit prázdné ruce nejrůznějšími aktivitami či předměty, např. tužkou, míčkem, úklid, vaření, atd. Každý si může zvolit to, co má rád.

  • Zabavte ústa

Psychosociální závislost na nikotinu se také projevuje tzv. orální fixací. Jedná se o potřebu vkládání cigaretu do úst, potahování a odpor cigarety při vdechování. V rámci tohoto bodu si můžete vymoci klasickými žvýkačkami, bonbóny, nebo čímkoliv k jídlu, co máte vy konkrétně rád/a.

  • Několikrát se zhluboka nadechněte

Jak jsme již psali, nejtěžší bývá překonat prvních 10 minut chutí. Následně mají chutě tendenci odcházet a být méně intenzivní. Zkuste se v takovémto případě několikrát po sobě hluboce nadechnout a vydechnout. Nádech nosem a výdech pusou. Soustřeďte se pouze na dýchání a na pohyby hrudníku.

  • Sdílejte své pocity ohledně chuti na cigaretu s někým, kdo Vás podporuje v odvykání

Zkuste se podělit se svým okolím o vašem úsilí. Pokud máte ve svém okruhu již abstinujícího kuřáka, zkuste se ho zeptat na nějaké rady a doporučení. Může být pro vás skvělou inspirací. Pokud vás přepadnou chutě, bavte se o tom otevřeně. Když budete zrovna sami, klidně zvedněte telefon a zavolejte někomu blízkému. Skvělé je mít předem domluvenou SOS osobu, na kterou se můžete v případě nouze obrátit.

  • Zavolejte sem k nám na linku

Pokud nemáte žádnou SOS osobu, klidně zavolejte sem k nám na linku. Rádi s vámi probereme chutě a pokusíme se vám poradit, jak je co nejefektivněji zvládnout. Naše linka funguje zdarma každý všední den od 10 do 18 hodin.

Autor: AV

Zdroj:1 Hukkanen, J., Peyton, J., & Benowitz, N. L. (2005). Metabolism and disposition kinetics of nicotine. Pharmacological Reviews, 57(1), 79-115.